Съществуват множество различни методи на тестване за наркотици, но повечето работодатели, застрахователни компании, държавни институции и др. настояват за уринен тест, тъй като това е общоприетият стандарт за тест за употреба на наркотици на работното място, както и единственият метод, одобрен за задължителните тестове за наркотици.

 

Какво се търси, когато се прави тест за наркотици?

 

Делта-9 тетрахидроканабинолът (THC) – канабиноид, който се съдържа в канабиса, е  вещество, за което знаем, че има еуфоричен и психоактивен ефект. Урината се тества за наличие на само един от метаболитите на THC.
Най-общо казано, „метаболит“ означава химическо вещество, произведено от организма от друго химическо вещество, постъпило в него.
Метаболитът, който се търси, е THC COOH (карбокси-тетрахидроканабинол).
„Трудно е да се определи периодът, за който тестът ви за употреба на канабис би се оказал положителен, тъй като метаболитният процес, при който тялото преработва THC в THC COOH, варира при различните хора.“
Независимо че няма психоактивно действие, карбокси-тетрахидроканабинолът може да бъде открит в урината след седмици, дори месеци. Тъй като веществото не е показател за моментното състояние, може да се спори доколко това е от полза, но така или иначе, THC COOH се е превърнал в стандарт за доказване на употребата на канабис.

 

Колко време след приема тестът ми може да даде положителен резултат?

 

Трудно е да се прогнозира в какъв период тестът ви за употреба на канабис би бил положителен, тъй като метаболитният процес, при който тялото преработва активния THC в неактивен THC COOH, е различен при всеки човек. Фактори като количеството употребена марихуана, честотата и начинът на използване, дори това какво ядете и пиете, могат да повлияят върху продължителността на времето, през което при тест в урината ви могат да се открият следи от THC COOH.

 

Беше само веднъж… Това има ли значение?

 

Зависи. Има няколко проучвания, според които т.нар. „диагностичен прозорец“ (броят дни след последната употреба, през които пробата от урина ще даде положителен резултат) е по-малък и други, според които този „прозорец“ е по-голям, особено при редовно употребяващите.
Широко разпространеното мнение е, че по принцип при еднократна употреба резултатът от теста е положителен в рамките на три дни. По-късно вероятността тестът да се окаже положителен значително намалява, защото следите от THC COOH падат под прага, необходим за положителен резултат. Стандартът на повечето корпоративни и правителствени програми за тестване е 50 нанограма на милилитър (ng/ml). Възможно е обаче тестът да покаже положителен резултат и след седмия ден.
Хората, които употребяват канабис редовно и често, не трябва да се изненадват, ако тестът им се окаже положителен за период, който варира между 7-10 и 100 дни след последната употреба.

 

Какво мога да направя, за да премина успешно теста за наркотици?

 

Както се досещате, на пазара се предлагат множество продукти, които претендират, че могат да изчистят организма ви или да прикрият употребата. Даже има фирми, които предлагат „чиста“ урина. Тези продукти и рекламираните им качества са спорни поради много причини. Повечето от тях не вършат работа, скъпи са, дори могат да бъдат засечени при тест за наркотици. Банките за съхранение и лабораториите са се усъвършенствали в откриването на проби, които са били повлияни или променени. Обикновено хващат измамниците.
Не изпадайте в паника. Има няколко лесни, евтини и законосъобразни неща, които можете да направите, за да намалите количеството метаболити в урината си и да повлияете на резултата от теста:
НИКОГА НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ПЪРВАТА ЗА ДЕНЯ УРИНА. Става дума за т.нар. „първо отделяне“. Ако трябва, останете будни цяла нощ или станете рано в деня на теста – колкото повече пъти уринирате, толкова по-добре. Също така, опитайте се за пробата да не ползвате първоначалната струя на урината, тъй като в нея ще има най-голямо количество метаболити.
„Промиване“ на организма – трябва да се прави с повишено внимание. При тази процедура се приемат голямо количество течности (с изключение на алкохолни напитки), като целта е да се отмият по-бързо метаболитите. Въпреки че този метод е ефективен, той може да бъде и опасен. Поемането на прекалено много вода може да предизвика натравяне или водна интоксикация (свръххидратация), в резултат на което може да се почувствате доста зле, възможни са дори фатални последици. Освен вода може да се използва сок от червени боровинки, който е естествен диуретик и спомага за по-бързото пречистване на организма. Кафето и чаят също действат диуретично. Имайте предвид обаче, че ако урината ви е прекалено разредена, това може да породи съмнения. За да засилите цвета ѝ, така че да изглежда по-жълта, можете да добавите витамин В към храната си един-два дни преди теста.

 
Уринните тестове за наркотици имат много недостатъци – свързани с тяхната точност, с нарушаването на правото на личен живот и с основателността на аргументите, че подобряват ефективността и безопасността на работното място. Докато обаче не бъдат по-широко осигурени и възприети алтернативни методи, методът, който работодателите използват, засега остава този.