Следващия месец една федерално лицензирана компания за производство на марихуана отваря във Ванкувър мобилна клиника за преглед на пациенти, желаещи да получат разрешително за медицинска марихуана от Министерството на здравеопазването на Канада.

 

Филипе Лукас, вицепрезидент на по въпросите на пациентите и застъпничеството за медицинска марихуана в компанията  „Tilray“ (бел. ред. – един от големите производители на медицинска марихуана) заяви в сряда, че целта на клиниката е да осигури на пациентите възможност за достъп до марихуана с федерално сертифициран произход.  Според някои оценки числото на канадците, които  използват терапевтично медицинска марихуана без лекарско предписание вероятно достига стотици хиляди души.

 

Мобилната клиника ще работи в област Ванкувър от 10 до 14 юни и ще има спирки в градовете Ванкувър, Бърнаби, Ричмънд и Съри.

 

„На практика ние няма да продаваме канабис на място, тоест не става дума за познатите ни пунктове за продажба на марихуана. В нашия случай пациентите ще разговарят с лекари и евентуално ще бъдат включвани в програмата за медицинска марихуана (MMPR) на Министерството на здравеопазването на Канада, което им дава право да употребяват канабис с федерално разрешително“, заяви г-н Лукас.

 

„След регистрацията те ще могат да си поръчват канабис по законен път в Канада. Ние доставяме канабис в рамките на страната в срок 48 часа на цена 5 долара.“

 

Като лицензиран в Канада производител на трева компанията „Tilray“ извършва дейността си чрез многобройни легални пунктове за продажба във Ванкувър. Те обаче работят донякъде в и сивата зона, тъй като строго погледнато продажбата на марихуана без рецепта е забранена, но в такива случаи полицията е склонна да си затваpя очите.

 

„В много общини в Канада пациентите разполагат с изключително ограничени възможности за лекарска консултация. Освен това по наши данни все още има лекари, които не се чувстват достатъчно компетентни и уверени да осигурят достъп до канабис“, твърди Фелипе Лукас.

 

„Ако пациентите бъдат одобрени за ползване на медицински канабис, те ще имат право незабавно да се регистрират при даден производител, както и веднага да   направят поръчка.“

 

Седалището на „Tilray“ е в град Нанаимо, където компанията има производствена база с площ около 5 500. Фелипе Лукас споделя, че компанията разработва капсули с марихуана и участва в проекти за научни изследвания на  марихуаната, един от които съвместно с Университета на Британска Колумбия   за изследване на потенциала за терапия на посттравматично стресово разстройство.

 

„Надяваме се до два месеца да започнем набирането на доброволци за това изследване… това ще бъде най-мащабното клинично изпитване на медицинска марихуана в Канада за последните 30 години.“

Източник