Икономическият ефект от канабисовата индустрия в САЩ до 2020 г. може да стигне 44 милиарда долара

Икономическият ефект от канабисовата индустрия в САЩ до 2020 г. може да стигне 44 милиарда долара

Канабисовата индустрия в САЩ ще налива до 44 милиарда щатски долара годишно в икономиката на страната до 2020 г., ако настоящите тенденции по отношение на легализацията и развитието на бизнеса се запазят. Това сочат специални данни, оповестени днес в „Marijuana Business Factbooк“ _(Справочник за бизнес сектора на марихуаната) за 2016 г. Публикуван от „Marijuana Business Daily“ (Ежедневник за бизнес сектора на марихуаната), докладът прогнозира, че годишният икономически ефект на индустрията ще нарасне от 14-17 милиарда долара през 2016 г. на 24-44 милиарда след четири години.

Прогнозите отразяват трансформацията на марихуаната в стандартен бизнес чрез „изсветляването“ на сектора, за да се превърне в уважавана и законна индустрия, която създава хиляди работни места и нови възможности за бизнес, както и подчертан ефект на концентрично разширяване в цялата страна.

“Свидетели сме на появата на бизнес, който скоро ще се превърне във внушителна икономическа сила,” казва Крис Уолш (Chris Walsh), главен редактор на „Marijuana Business Daily.“ “Тези цифри, които според нас са умерени прогнози, показват не само колко важна е и сега тази индустрия за икономиката на Щатите като цяло, но и колко по-значима ще стане в близко време.”

 

Прогнозите са опит да се определи цялостният принос на индустрията в икономиката на страната, като се включат всички фактори — от приходите, генерирани от компании, които развиват бизнес с канабис, през лицензионните такси и данъците от свързания с марихуаната туризъм, до потреблението на заетите в тази индустрия, създадените работни места и въздействието на сектора върху местните цени на недвижимите имоти.

Числата се базират на продажбите на дребно на марихуана за медицински цели и за развлечение (като са включени продажбите на цели глави марихуана, на продукти и екстракти от нея). Сумарно за всеки долар, похарчен за закупуване на дребно на марихуана за медицински цели или за развлечение, се реализират още три долара допълнителни икономически ползи, по данни от справочника „Marijuana Business Factbook“.

Според този доклад продажбите на марихуана на дребно ще достигнат рекордни нива от 3, 5 до 4, 3 милиарда долара през 2016 г., което ще отбележи повишение с около 17% до 26% спрямо сумите от 3-3, 4 милиарда за миналата година.

И това е само върхът на айсберга.

Според справочника продажбите ще се повишат до нива от 8 милиарда долара през 2018 г., когато щатите, които ще приемат легализацията тази година, също ще се включат в надпреварата. През 2020 г. се очаква сумата да достигне 11 милиарда долара.

В допълнение, продажбите на канабис за развлечение може да надминат тези на медицинската марихуана още през 2018 г., макар че приходите от медицинска марихуана ще продължат да съставляват голяма част от общата картина на продажбите.

Прогнозите за продажбите и икономическия ефект варират в широки граници, за да отчетат огромния брой неизвестни, с които се характеризира индустрията. Между тях са легализацията, правният режим и неизбежните за всеки нов пазар препятствия и отлагания във времето. Минималните прогнози са особено консервативни, за разлика от максималните, които предвиждат по-обещаващ сценарий във връзка с легализацията и растежа на пазара.

Уолш предупреждава, че растежът може да се забави поради различни фактори, например избор на негативно настроен спрямо канабиса президент или враждебни реакции на местните общности.

Дългосрочните перспективи обаче изглеждат все по-обещаващи, а евентуалните краткосрочни затруднения ще останат по-скоро сигнал за моментна тревога на радара на пазара, предвид огромната скорост, набрана от сектора“, казва той.

Тази есен може да се окаже съдбовен момент за движението в защита на марихуаната. Има вероятност няколко ключови щата да легализират канабиса на предстоящия ноемврийски референдум. Сред тях са Калифорния, Невада и Масачузетс, а Флорида и Охайо може би ще легализират медицинската марихуана.

„Това ще открие нови огромни пазари за бизнеса с марихуана, които ще ускорят растежа му през идните години”, казва Уолш. „Засега шефовете на компаниите в бизнеса с марихуана са затаили дъх в очакване на голяма промяна през ноември.”

 

Източник