Възможно ли е ключът към лечението на ХИВ да се крие в канабисВ момента средствата за терапия при ХИВ – антиретровирусните медикаменти – потискат развитието на вируса, но нищо повече. Във всеки орган и клетка на тялото се крият копия на вируса на ХИВ, включително в костния мозък. Антиретровирусните лекарства оказват въздействие върху копията на ХИВ в мозъка, което води до т.нар. ХИВ-свързани неврокогнитивни нарушения (HAND). В момента комбинацията от лекарства, която се прилага, включва ефавиренц (efavirenz) — силен халюциноген, който се съдържа в най-често използвания медикамент при ХИВ, „Atripla“.

Дали не е време за нещо по-добро?

 

Биотехнологичната компания „Cannabis Science“ със седалище в Колорадо, която разработва лекарствени средства на основата на канабис, неотдавна обяви, че ще открие свое поделение в Калифорния. „Cannabis Science“ обединява усилия с друга компания – „IGXBio Inc.“ – с цел комбиниране на агонистичното действие на канабиноидите с модерна терапия с модерна генна имунотерапия. Това партньорство ще бъде насочено към разработването на медикаменти на основата на канабиноидите, които да помагат там, където антиретровирусните препарати не помагат.

 

ХИВ отслабва имунната система, а антиретровирусните лекарства значително забавят процеса, но водят след себе си цял куп странични ефекти, сред които загуба на костна маса, хронична диария и увреждане на когнитивните функции. (Мартин Шкрели) Мartin Shkreli, който е олицетворение на алчността във фармацевтичната индустрия, ни помогна да прозрем безчовечното и безумно ценообразуване при лекарствата за ХИВ. Те се продават на стократно завишени цени в сравнение с реалната им себестойност, а пациентите на практика нямат избор.

 

Продуктите на „Cannabis Science“ съдържат канабиноиди, които противодействат  на ХИВ-свързания сарком на Капоши, както и на резистентни към антиретровирусни медикаменти щамове на ХИВ. При резистентните щамове на ХИВ съвременната, по-принцип ефективна терапия е безполезна. Медикаментите срещу ХИВ са като антибиотиците – ако започнатото лечение се прекрати преждевременно, те не действат. Тази резистентност се предава от човек на човек и заразяването с резистентен към медикаментите ХИВ е доста сурова „присъда“. Изследванията сочат, че новите лекарства смаляват и изчистват кожните лезии и възстановяват когнитивните функции.

 

Компанията „IGXBio“ е разработила лекарство, включено в програмата „Investigational New Drug (IND)“ (бел. прев.: програма за нови лекарства в процес на изпитване, която позволява да бъдат разпространявани с такава цел в различни щати) на Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA). Лекарството се нарича „GenePro“. Това е търговското наименование на  основния продукт на компанията – Δ4SHIVKU2 (ДНК ваксина срещу ХИВ). „GenePro“ е ДНК ваксина, която съдържа части както от вируса на имунната недостатъчност при човекоподобните маймуни (SIV), така и от вируса на човешката имунна недостатъчност (HIV). „GenePro“ освобождава чрез  електропорация протеини, които блокират репликацията на ХИВ. От „Cannabis Science“ са убедени, че ако към тази комбинация се добавят канабиноиди, това ще даде ключ към революционна терапия срещу ХИВ.

 

„За да затвърдим сериозните позиции, които вече имаме в обширната индустрия за разработване на лекарствени средства, се надяваме съвместната ни програма с „IGXBio“ за разработване на лекарството „GenePro“ да отбележи сериозна стъпка напред във фармацията”, заявява д-р Алън Херман (Allen Herman) – директор на направление „Медицина“ на „Cannabis Science“. „В момента се осъществяват конкретни стъпки по програмата и с оглед на тях ще предоставяме своевременна информация за напредъка и резултатите,.“

 

„Cannabis Science“ разработва поне три медикамента на основата на канабиноиди –  CS-S/BCC-1, CS-TATI-1, и CS-NEURO-1 за ХИВ-свързаните неврокогнитивни нарушения и други тежки странични ефекти. Според компанията тези медикаменти ще могат да преодоляват кръвно-мозъчната бариера, за да въздействат в самия мозък.

 

Пациентите с ХИВ отчаяно се нуждаят от нова терапевтична програма. Приемът на антиретровирусни медикаменти като ефавиренц често се оказва почти непоносим. Ефавиренц причинява „анормални измамни сетивни възприятия“, които повечето пациенти характеризират чисто и просто като халюцинации. Националната медицинска библиотека на САЩ (U.S. National Library of Medicine) признава, че ефавиренцът има свойства, подобни на тези на ЛСД. “ Има непотвърдени сведения за злоупотреба с антиретровирусния препарат ефавиренц от пациенти с ХИВ, както  и от здрави тийнейджъри, които натрошават таблетките на прах, който пушат заради психоактивното му действие”, според научен доклад.

 

Щом фармацевтите имат право да раздават ефавиренц като бонбони M&M на пациентите с ХИВ, не е ли редно това да важи и за медицинския канабис?

 

Нови и нови научни изследвания потвърждават огромния потенциал на канабиса за терапия при ХИВ. Има данни, че канабисът помага срещу невропатичната болка и възпалителните процеси при ХИВ, както и че ограничава разпространението на самия вирус в организма. В програмите за научни изследвания за изучаване на ХИВ се използват човекоподобни маймуни като макаците. „Нашите изследвания доказват, че приемът на Δ9-тетрахидроканабинол (THC) води до количествено ограничаване на вируса и намаляване на възпалението на тъканите у инфектирани с вирус на имунната недостатъчност при човекоподобните маймуни (SIV) мъжки макаци от вида резус (Macaca mulatta) ” гласи докладът .

 

Въпреки все повечето доказателства в полза на ефикасността на канабиса срещу ХИВ, на някои места определено възприемат грешен подход. Щатът Джорджия, в който процентът на пациентите с ХИВ е един от най-високите в САЩ, изхвърли ХИВ от списъка със заболявания, при които е разрешена употребата на медицинска марихуана.

 

Медицинската марихуана се използва за терапия на пациенти с ХИВ от самото начало, а научните резултати, на които сме свидетели в момента, са само върхът на айсберга. Терапиите с канабиниоди могат да зададат вярната посока.

 

Според вас може ли канабисът да помогне за лечението на ХИВ? Споделете защо мислите така.